keskiviikko 22. syyskuuta 2010

Viinerin tarkoitus?

En oikein ymmärrä viineriä leivonnaisena. Sehän ei ole mitenkään erityisen hyvää, vain hirveän rasvaista, ja puolet siitä rapisee lautaselle syödessä. Mahdottoman monta työvaihetta tarvitaan tekemiseen eikä lopputulos ole kaksinen.

Viinerin historia lasketaan alkavan vuodesta 1850, jolloin Tanskassa oli leipomotyöntekijöiden lakko, ja leipomoiden omistajat toivat rikkurityövoimaa Itävallasta. Nämä tekivät omia perinteisiä Plundergebäck-leivoksiaan, jotka sitten tulivat suosituiksi Tanskassa. Viinerihän tunnetaan maailmalla nimellä the Danish, eli Tanskalainen.

Viinerin esi-isä saattaa olla turkkilainen baklava-leivos. Turkkilaisten eli muinaisten ottomaanien valtakuntahan ulottui aikanaan Wieniin saakka, joten on hyvin mahdollista, että heiltä jäi jälkensä paikalliseen leivosperinteeseen. Muotileivonnainen viineristä tuli ilmeisesti vuoden 1915 paikkeilla, kun niitä tarjottiin Yhdysvaltain presidentin Woodrow Wilsonin häissä.

Tänään oli koulukuvaus, mutta sen tuloksia ei vielä ole nähty.

Ja iltapäivällä taas mikrobiologiaa, ympäristömyrkyistä tällä kertaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti