tiistai 28. syyskuuta 2010

Kuudes viikko

Varoitus: Tämä blogikirjoitus sisältää kuvamateriaalia, joka saattaa järkyttää herkimpiä!
Eli viime perjantain palovamma, näyttää ja välillä tuntuukin pahemmalta kuin silloin:
Ja sitten materiaalia, joka saattaa järkyttää matematiikalle yliherkkiä, eli vastaus viime viikon laskutehtävään. Tehtävähän oli seuraavanlainen:

Alkuperäinen grahamsämpyläohje on seuraava:
Vettä 1 000 g
Hiivaa 100 g
Siirappia 100 g
Suolaa 20 g
Rasvaa 100 g
Grahamjauhoja 500 gVehnäjauhoja 1 100 g

Laske, kuinka paljon pienkomponentteja tarvitset, jos haluat saada 300 kpl sämpylöitä, joiden yksilöpaino on 80 g. (Älä kompastu sanaan "pienkomponentti", se tarkoittaa ainesosaa.)
Huom! Prässipainon tulee olla 2,4 kg! (Tähän sitten kompastut kuitenkin.)


Ja vastaus on:

Lasketaan yhteen materiaalien, siis veden, jauhojen ja muiden paino. Yhteensä 2 920 g.

Sämpylöitä tarvitaan 300 kpl, eli 300 kertaa 80 g on 24 000 g eli 24 kg.

Jaetaan tarve eli 24 000 g perustaikinan painolla 2 920, tulos on (pyöristettynä) 8,2.
Siis 8,2 on kerroin, jota käytetään laskettaessa materiaalit.

Vettä 1 000 g * 8,2 = 8 200 g
Hiivaa 100 g * 8,2 = 820 g
Siirappia 100 g * 8,2 = 820 g
Suolaa 20 g * 8,2 = 160 gRasvaa 100 g * 8,2 = 820 gGrahamjauhoja 500 g * 8,2 = 4 100 g
Vehnäjauhoja 1 100 g * 8,2 = 9 020 g

Sana "prässipaino" hämäsi ainakin minua aluksi, mutta se on yhdellä kertaa prässiin eli paloittelu-/pyörittelykoneeseen laitettavan taikinapalan paino. Kone tekee 30 sämpylää kerralla, ei 30 kertaa 80 g on 2 400 g. Siis silloin prässipaino on tuo tehtävässä mainittu 2,4 kg.

Uudet lukujärjestykset kahdeksi seuraavaksi jaksoksi saatiin tänään. Kahdeksan viikkoa vain 4 tuntia koulua tiistaisin.
Ja lopuksi loppukevennys. Näillä paperieväillä ei taitaisi nälkä lähteä...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti