perjantai 8. huhtikuuta 2011

Muovitötterön arvoitus

Olisikohan tuo pitänyt tietää ja osata päätellä jostain? Leipomoluokan kattilahyllyllä säilyttävän valkoisen muovitötterön käyttötarkoitus? En ole tiennyt, mutta enpä ole paljon miettinytkään, mikä se voisi olla, mutta tänään selvisi. Tötterö täytetään kuumalla vedellä, ja kuorrutettua kakkua tms. leikatessa veitsi upotetaan välillä sinne. Kuorrutus ei tartu kuumaan veitseen ainakaan niin hyvin kuin kylmään.

Niin, tänään käytin sitä, kun tein porkkanaleivoksia. Siihen menikin melkein koko nelituntinen koulupäivä. Varsinkin porkkanan raastaminen oli aikaa vievää ja käsille rasittavaa hommaa. Ja piti välillä odotella ensin pohjan ja sitten kuorrutuksen jäähtymistä. No, eipä tarvinnut siivota, kun ei ehtinyt.

Jossain välissä ehdin kuitenki tehdä kaneliässätaikinan. Pitäisi vain oppia, että jos ei ole tarkoitus tehdä juuri täsmälleen kirjan tms. ohjeen mukaan, vaan esim. puoli annosta, mitat pitää kirjoittaa paperille ensin. Taisin nimittäin laittaa taikinaan vähän liikaa munia...

Ja eilen, kun mittasin porkkaleivosaineita, en lukenut koko ohjetta ja sitä kohtaa, jossa käsketään vaahdottamaaan munat ja sokeri, vaan aloin mittaamaan muita kuiva-aineita (kaneli yms.) samaan kulhoon sokerin kanssa. Onneksi huomasin virheen ajoissa.

Eilen jaettiin näytön arviointiperusteet. Siis että mitä pitää tehdä minkäkin numeron saadakseen, noin yleisesti. Mieleen jäi neloskohdasta "Vuorovaikutus ja yhteistyö": jos oppilas pyytää tarvittaessa apua muilta, se on ykkösen suoritus eli tyydyttävä, kakkosen ja kolmosen saadakseen ei saa pyytää apua. Ja mikähän sitten lasketaan avun pyytämiseksi? Mikä tahansa kysyminen?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti